کم خوابی و استرس در دنیای پر مشغله امروز جزئی جدا نشدنی از زندگی افراد جامعه به خصوص شهرنشینان شده است. پوست بدن به ویژه صورت بسیار حساس است و نیاز به مراقبت های خاصی دارد تا بتواند طراوت و شادابی خود را حفظ کند.
در این مطلب به موارد زیر اشاره خواهیم داشت:
[tie_list type=”checklist”]
- عوارض مهم کم خوابی و استرس بر سلامت جسم و روح
- آیا کم خوابی قابل جبران است؟
- کم خوابی عاملی برای تشدید بیماری های پوستی
- راه کار هایی برای کاهش ترشح کورتیزول در اثر کم خوابی و استرس
[/tie_list]
در دنیای مکانیکی حال حاضر، اگر موارد مهم رفتاری و بهداشتی رعایت نگردد، پیری زود رس پوست رخ می دهد، امری که همه افراد و البته به خصوص بانوان را حتی می تواند از زندگی دلسرد کند چرا که آن ها همیشه به زیبایی ظاهری و سلامت پوست خود اهمیت می دهند. عموما افراد زیادی به دلیل مشغله های فکری و کاری، دچار کم خوابی و استرس می شوند و به دنبال آن سلامت پوست خود را در معرض خطری جدی قرار می دهند.
عوارض مهم کم خوابی و استرس بر سلامت جسم و روح
کم خوابی و استرس عوارض جانبی زیادی بر بدن دارد و نه تنها باعث پیری زود رس پوست می گردد بلکه علاوه بر مورد تهدید قرار دادن سلامت جسم و روح، بر ظاهر فرد در کوتاه مدت نیز اثر گذار است و چهره فرد را خسته و بی حال نشان می دهد و فرد توان و حوصله کافی برای انجام کار نیز نخواهد داشت.
در ادامه مطلب به اثرات مخرب کم خوابی و استرس بر سلامت پوست بدن انسان خواهیم پرداخت و نکات مهم را یادآور می شویم تا وقتی در آینده با این مسئله رو به رو شدید بتوانید آن را به زودی حل کنید و آسیب های کم خوابی و استرس بر بدن خود بکاهید.
تاثیر کم خوابی و استرس بر اعضای صورت و پوست
کم خوابی و استرس از دشمنان اصلی و جدی پوست و اعضای صورت به شمار می روند.
اثر مخرب کم خوابی و استرس بر گودی زیر چشم:
چشم های قرمز و متورم هر شخص می تواند نشانگر سپری شدن یک شب کم خواب و یا بی خواب باشد. چشم ها و اطراف آن بلافاصله تحت تاثیر بی خوابی و استرس قرار می گیرند، به طوری که وقتی با فردی با چشم های قرمز رو به رو می شویم احتمالا اولین سوالی که از او خواهیم پرسید در مورد تغییر چشم و مسئله بی خوابی و استرس خواهد بود. البته بی خوابی خود می تواند نتیجه یک استرس هم باشد. تیرگی در زیر چشم ها زمانی رخ میدهد که رگ های خونی زیر چشم گسترش می یابد که نتیجه مستقیم کم خوابی است.
تورم زیر چشم بر اثر کم خوابی و استرس:
همان طور که پیش از این نیز ذکر شد، چشم و اطراف آن تحت تاثیر مستقیم کم خوابی هستند و تورم زیر چشم و گودی زیر چشم، دست در دست یکدیگر دارند. اگرچه آن ها کاملا شبیه هم نیستند. تورم زیر چشم تنها به علت کمبود خواب نیست و میتواند علت های زیادی داشته باشد. زمانی رخ میدهد که پوست زیر چشم گود می رود و متورم می شود و اغلب در نتیجه وجود مایعات اضافی در بدن ایجاد می گردند، اما اگر فرد از کم خوابی و استرس رهایی یابد، طی مدت زمان نسبتا کوتاهی، مجدد چشم ها و اطراف آن ها به حالت طبیعی خود باز می گردند.
کم خوابی و استرس و چشمانی قرمز:
از کمبود خواب چشم ها قرمز می شوندو این امر شبیه گودی زیر چشم که در بالا ذکر شد، به دلیل گسترش رگ های خونی است. این مسئله نیز با رفع کم خوابی بر طرف می گردد و به مرور بهبود می یابد.
ریزش مو امری آزار دهنده بر اثر کم خوابی و استرس
بسیاری از افراد نسبت به ریزش مو های خود بسیار حساس می شوند و سریعا نگران می گردند. بهترین راه برای جلوگیری از ریزش مو، بر طرف کردن دلیل ایجاد این مشکل است. کم خوابی و استرس می توانند از دلایل اصلی بروز ریزش مو در افراد باشند. در این مورد ریزش مو به دلیل جریان تلوژن ها است. کم خوابی می تواند باعث افزایش سطح کلسترول ( به اصطلاح هورمون های استرس شناخته شده اند) شود و استرس و خستگی ناشی از کم خوابی با گذشت زمان، جریان تلوژن ها را افزایش می دهد و باعث ریزش مو می شود. بنابراین اگر از ریزش مو خسته شده اید بهترین راه این است که خواب کافی داشته باشید و با دوری از استرس و شرایط تنش زا، آرامش را به روح و جسم خود برگردانید.
رابطه مستقیم کم خوابی و استرس با جوش زدن:
جوش زدن نه تنها ظاهر انسان را تحت تاثیر قرار می دهد بلکه روحیه و اعتماد به نفس بسیاری از افراد را نیز کم می کند. اگر مستعد ابتلا به آکنه هستید، کم خوابی و استرس صورت شما را بیش تر در معرض بروز آکنه قرار خواهد داد. کم خوابی و استرس را از زندگی خود حذف کنید تا حد زیادی سلامت پوست صورت خود را تامین نمایید.
بروز چین و چروک صورت و پیری زودرس تحت تاثیر کم خوابی و استرس:
کمبود خواب اغلب همراه با کاهش کلاژن و تضعیف قابلیت ارتجاعی پوست است. به این دلیل است که پوست چروکیده و سفت و سخت، باعث افسوس خوردن و نگرانی می شود. بر اساس پژوهش های صورت گرفته محققان در موسسه کارولینسکا در سوئد بیان داشتند که شرکت کنندگان در تحقیق روی مسئله میزان خواب، پس از چند شب بی خوابی ناراحت شدند و نمی توانستند آن را تحمل کنند.
کم خوابی و استرس عاملی مهم برای بروز چاقی و اضافه وزن
چاقی و اضافه وزن خود مقدمه ای برای بسیاری از بیماری ها است و باید خیلی زود آن را درمان کرد. اما کم خوابی و استرس، دلیل بروز چاقی و اضافه وزن هستند و از این حیث سلامت بدن را مورد تهدید و خطر جدی قرار می دهند. بر اساس مطالعات و تحقیقات انجام شده، بین افزایش وزن و کم خوابی و استرس رابطه مستقیم وجود دارد که حاصل یک مطالعه ای که در سال ۲۰۱۴ توسط دانشمندان در دانشگاه هاروارد انجام شده است، می باشد.
محققان دریافتند، کسانی که ۸ ساعت کامل می خوابند نسبت به کسانی که استراحت کافی نمی کنند دو برابر چربی می سوزانند. مطالعات دیگر نشان داد که کم خوابی باعث افزایش گرسنگی و کاهش میزان متابولیسم نیز می شود.
تاثیر کم خوابی بر روی پوست:
اثرات کم خوابی بر روی پوست با بروز چین و چروک و جوش ارتباط دارد و از جمله آثار سوء کم خوابی در طولانی مدت به شمار می آید.
کمبود خواب پوست شمارا پیر می کند و از زیبایی آن به طور واضحی می کاهد.(حداقل از نظر دیگران این طور به نظر می رسد) خطوط و لکه هایی که بعد از کمبود خواب شبانه روی پوست شما ظاهر میشوند، دقیقا همان نوعی هستند که ممکن است با بالارفتن سن بر روی پوست ظاهر شود.
جالب است بدانید که درسال ۲۰۱۵ مطالعه بنسون درمورد خواب و گروهی از محققان ۳۰ زن را مورد بررسی قرار دادند:
همه این زنان پیش از آن که چهره آنها ثبت شود ۸ ساعت خواب کامل شبانه داشته اند محققان چروک ها، منافذ، لکه های قهوه ای و قرمز را شمارش کردند همین زنان پس از آن،۵ شب به مدت ۶ ساعت خوابیدند.
یک بار دیگر محققان این علائم پیری را شمارش کردند و نتیجه گرفتند که بعد از ۵ شب کم خوابی، افراد دارای دو برابر چین و چروک، گودی زیر چشم و بیش از ۳-۴ لکه ی قهوه ای در زیر چشم شدند.
آیا کم خوابی قابل جبران است؟
بسیاری از افرادتلاش می کنند که به اندازه کافی بخوابند به عبارت دیگر آنها که هفته کاری سختی دارند،تعطیلات آخر هفته خود را با خوابیدن و استراحت کردن میگذرانند. افرادی که با کم خوابی رو به رو هستند، امیدوارند که در آخر هفته به اندازه کافی بخوابند که کم خوابی بدنشان را جبران کنند، در حالی که این مسئله یک تفکر اشتباه به حساب می آید و لازم است تا افراد باور های غلط خود را کنار بگذارند.
کم خوابی عاملی برای تشدید بیماری های پوستی
کهیر، آکنه، التهاب و قرمزی پوست و… با کم خوابی و استرس تشدید می گردند و برای سلامت پوست بدن بسیار مضر هستند.
اگر شما استرس داشته باشید امکان دارد میزان مراقبت های پوستی شما کم شود که این قضیه می تواند باعث ایجاد مشکلات پوستی شما و یا تشدید آنها شود.
اثرات سوء کورتیزول بر پوست
تحقیقات جدید ارتباط بین تولید کورتیزول با استرس و کم خوابی و اثرات آن ها را روی پوست نشان می دهد. استرس باعث افزایش کورتیزول در بدن می گردد و چین و چروک، جوش، خشکی پوست و …از جمله عوارض مهم کم خوابی و استرس بر سلامت پوست هستند که برای جلوگیری از بروز آن ها روش های کاربردی زیر پیشنهاد می گردد:
راه کار هایی برای کاهش ترشح کورتیزول در اثر کم خوابی و استرس در بدن
- خواب کافی و مناسب داشته باشید و شب ها حداقل ۷ ساعت بخوابید.
- توصیه می گردد تا مصرف نوشیدنی های کافئین دار همچون قهوه و نوشابه را بسیار محدود کنید.
- مواد غذایی سالم و تازه بخورید و مصرف میوه و سبزی را جایگزین قند ها و مواد شیرین کنید. همچنین به یاد داشته باشید سبزیجات نشاسته ای مانند سیب زمینی بعد از فرآیند در بدن، در نهایت به قند تبدیل می شوند. پس در مصرف آنها نیز محتاط باشید و تا جایی که امکان دارد از کربوهیدرات ها کم تر مصرف نمایید.
- برای کنترل التهاب در بدن به مقدار کافی چربی امگا ۳ را از طریق غذاها و مکمل ها دریافت کنید. برای کاهش التهاب پوست می توانید از موادی مثل گل مینا، گل بابونه و اسید سالیسیلیک استفاده کنید. تخم مرغ و ماهی نیز منبع غنی از امگا سه هستند و توصیه می گردد تا در برنامه غذایی خود، حتما از آن ها مصرف کنید.
- لازم است تا همیشه تمرین کنید آرام باشید و تحت هر شرایطی آرامش خود را حفظ کنید که این مسئله به آمادگی ذهن بستگی دارد و در طی زمان قادر خواهید بود تا مهارت داشتن آرامش را کسب کنید و به خوبی اجرا نمایید.
- تحقیقات نشان داده است استفاده از مقدار کمی روغن اسطوخودوس می تواند تأثیر زیادی در ایجاد آرامش شما داشته باشد، بنابراین عطر درمانی را فراموش نکنید. جالب است بدانید یکی از بهترین راه ها برای کسب آرامش از طریق استشمای بوی خوش، بو کردن لیمو ترش و گلاب است.
ارسال نقد و بررسی