قارچ پوستی

قارچ پوستی از روز نخست ایجاد تا روز آخر درمان!

پوست حساس ترین جز بدن است که ممکن است بسیار زودتر از سایر اجزای بدن مورد حمله ویروس ها و باکتری ها قرار بگیرد با توجه به این که امروزه سبک زندگی افراد نسبت به گذشته بسیار تغییر کرده است نوع بیماری ها نیز تغییر کرده است یکی از جدی ترین بیماری های پوستی که امروزه گریبان گیر بسیاری از افراد شده است بیماری قارچ پوستی است. قارچ پوست نوعی بیماری عفونتی پوست می باشد که بسیار مسری است و به سرعت با تماس فرد دیگری منتقل می شود.

قارچ ها معمولاً کلونی های خود را در نواحی مرطوب بدن و محل برخورد سطح پوست: بین انگشتان پا ، ناحیه تناسلی و زیر پستان ها می سازند. عفونت های قارچی پوستی شایع ناشی از مخمرها (مانند کاندیدا یا Malassezia furfur ) یا درماتوفیت ها مانند اپیدرموفیتون، میکروسپوروم و تریکوفیتون است . بسیاری از این نوع قارچ ها فقط در بالاترین لایه اپیدرم (لایه شاخی) زندگی می کنند و به عمق نفوذ نمی کنند. افراد چاق بیشتر به این عفونت ها مبتلا می شوند زیرا دارای چین و چروک بیش از حد پوست هستند ، به خصوص اگر پوست موجود در یک پوستی تحریک و شکسته شود ( intertrigo ). افراد دیابتی همچنین بیشتر مستعد ابتلا به عفونت های قارچی هستند.

به طور عجیبی، عفونت های قارچی در یک قسمت از بدن می تواند باعث ایجاد بثورات در قسمت های دیگر بدن شود که آلوده نیستند. به عنوان مثال ، یک عفونت قارچی در پا ممکن است باعث خارش و جوش در انگشتان شود. این فوران ها ( درماتوفیتیدها ، یا واکنش های هویتی یا id) واکنش های آلرژیک به قارچ هستند. آنها از لمس ناحیه آلوده نتیجه نمی گیرند.

در این مطلب می‌خوانید:

قارچ پوستی چیست؟

در تعریف قارچ ‌های پوستی باید بگوییم که این نوع قارچ ها میکرو ‌ارگانیسم ‌هایی هستند که در تمام پوست حضور دارند. و علاوه بر پوست ممکن است تا در خانه یا محیط بیرون نیز به وفور یافت شوند. با توجه به این که ممکن است تا پوست شما مکان مناسبی برای رشد این قارچ ها باشند این قارچ‌ها می توانند سالیان طولانی روی پوست شما بدون بروز هیچ مشکلی باشند اما زمانی می تواند موجب دردسر شود که تحت تأثیر محرک ‌ها، رشد کنند و تکثیر شوند و باعث بروز مشکلات پوستی دیگر شوند. عوامل مختلفی در ایجاد قارچ های پوستی نقش دارند که در ادامه به بررسی آن ها می پردازیم.

  • عفونت های قارچی درماتوفیت

    عفونت های قارچی پا، خارش جک و قارچ ناخن ورزشکار عفونت های رایجی هستند که می تواند از فردی به فرد دیگر منتقل شود. این عفونت های قارچی می توانند باعث قرمز شدن، پوسته پوسته شدن، تاول زدن سطح پوست شوند. درماتوفیت ها، گروهی از قارچ ها که شامل گونه های تریکوفیتون، میکروسپوروم و اپیدرموفیتون هستند می توانند باعث ایجاد خارش، تغییر شکل و شکنندگی ناخن های آسیب دیده؛ و ریزش مو در هر جایی از بدن شوند. درماتوفیت ها از کراتین تغذیه می کنند و بندرت به زیر پوست نفوذ می کنند. به عفونت های ناشی از این قارچ ها نیز معمولاً کرم حلقوی گفته می شود (اگرچه کرم ایجاد نمی کند تنها به دلیل شکل و شمایل این نام برای آن ها در نظر گرفته شده است).

  • عفونت های قارچی بافت عمیق، خون، ریه

    انواع قارچ ها می توانند باعث ایجاد عفونت های عمیق در بافت و ریه ها شوند که احتمال گسترش آن ها به خون یا بقیه نقاط بدن وجود دارد. عفونت ریه معمولاً با استنشاق اسپور قارچ شروع می شود. این عفونت ها اگر به موقع تشخیص و درمان نشوند، در تمام بدن به سرعت پخش می شوند و به صورت ناگهانی به خون انتقال پیدا می کنند. خون به دلیل رفت و آمد در تمام نقاط بدن می تواند تمام بافت ها، استخوان ها، مننژهایی و … را با قارچ آلوده کند، یکی از دلایل مننژیت همین قارچ ها هستند. در افرادی که دارای سیستم ایمنی پایینی هستند این مراحل به سرعت می تواند باعث مرگ شود. در افرادی که سیستم ایمنی سالم و خوبی دارند، عفونت های قارچی ریه و داخلی تنها علائمی مانند سرفه، تب، درد عضلانی، سردرد و بثورات را ایجاد کند و پس از مدتی نیز از بین برود. برخی دیگر از عفونت های داخلی ریه ناشی از قارچ ها ممکن است ماه ها تا سال ها طول بکشد تا علائمی را ایجاد کند، عفونت های قارچی ریه می تواند به آرامی و به تدریج رشد کند و در بدن پخش شود، معمولا این نوع قارچ ها با تعریق شبانه، درد قفسه سینه، کاهش وزن و بزرگ شدن غدد لنفاوی همراه هستند.

    برخی از عفونت های شایع قارچی ریه که احتمال سیستمیک شدن دارند عبارتند از:

    • آسپرژیلوز
    • بلاستومیکوز
    • کوکسیدیوئیدومایکوزیس
    • هیستوپلاسموز
    • کاندیدیازیس
    • ذات الریه پنوموسیستیس (PCP)

تشخیص قارچ پوستی 

پزشکان ممکن است با مشاهده بثورات قرمز، تحریک شده یا پوسته پوسته شده در یکی از مناطق متداول، به عفونت قارچی مشکوک شوند. پزشکان معمولاً می توانند با برداشتن مقدار کمی از پوست و بررسی آن در زیر میکروسکوپ یا قرار دادن آن در محیط کشت محل رشد و شناسایی قارچ خاص، تشخیص عفونت قارچی پوستی را تأیید کنند. پروسه ی تشخیص قارچ پوستی و مراحل درمان آن باید با دقت و حساسیت بالا صورت گیرد، تشخیص درست نوع قارچ و برگزیدن بهترین روش درمان قارچ پوستی می توان زمان درمان این مشکل را کمتر کند. بسیاری از عفونت های قارچی پوست توسط پزشک و بر اساس ارزیابی بالینی و تجربه تشخیص داده می شوند. علاوه بر علائم عمومی، بسیاری از عفونت های پوستی دارای علائم مشخصی مانند ظاهر غیر طبیعی ناخن ها، یا زخم هایی در بین انگشتان است.

همه چیز درباره میکرونیدلینگ
مشاهده

تشخیص قارچ با آزمایش

 یک ارزیابی بالینی نمی تواند به طور قطعی به پزشک بگوید که کدام میکروب باعث عفونت قارچی شده است. چند تست آزمایشگاهی می تواند در تشخیص و تأیید عفونت قارچی مفید باشد و به راهنمایی برای درمان آن کمک کند.

  • معاینه میکروسکوپی

نمونه با استفاده از تکنیک هایی مانند آماده سازی KOH و لکه سفید کالکو فلوئور برای تعیین اینکه آیا عفونت ناشی از قارچ است یا خیر .

  • کشت قارچ

این آزمایش اولیه است که برای تشخیص عفونت قارچی استفاده می شود. بسیاری از قارچ ها رشد کند دارند و ممکن است برای شناسایی و شناسایی تا چندین هفته زمان لازم باشد.

  • تست حساسیت

یک آزمایش پیگیری برای فرهنگ قارچ است که گاهی اوقات برای کمک به راهنمایی درمان تجویز می شود.

  • آزمایش آنتی ژن و آنتی بادی

برای انواع مختلف قارچ در دسترس است اما فقط برای عفونت های عمیق یا سیستمیک است. ممکن است روی خون یا مایعات دیگر بدن مانند CSF انجام شود. آزمایش آنتی بادی معمولاً شامل اندازه گیری سطح یا تیتر آنتی بادی است.

  • آزمایش مولکولی

ممکن است برای تشخیص مواد ژنتیکی قارچ و عامل عفونت استفاده می شود و ممکن است روی خون یا مایعات دیگر بدن یا روی نمونه ای از میکروب رشد یافته انجام شود.

سایر آزمایشاتی که ممکن است همراه با آزمایشات قارچی انجام شوند عبارت اند از:

  • لکه گرم مثبت

یک آزمایش سریع برای شناسایی میکروسکوپی باکتری ها و مخمرها در یک نمونه است.

  • کشت باکتری

برای کشف عفونت باکتریایی یا تعیین وجود عفونت باکتریایی همزمان استفاده می شود

  • تست AFB

ممکن است برای رد سل یا عفونت ناشی از مایکوباکتریوم غیر سل استفاده شود

  • کشت خون

هنگام ظن به عفونت خون ( سپتی سمی ) تجویز می شود

  • تجزیه و تحلیل CSF

برای تشخیص عفونت سیستم عصبی مرکزی

انواع ویروس چشمی
مشاهده

درمان عفونت های قارچی پوست

برخی از عفونت های قارچی ناشی از فلور طبیعی و قارچ هایی است که در سراسر محیط وجود دارد. بنابراین ، نمی توان از هر عفونت قارچی جلوگیری کرد و برخی از آنها ممکن است پس از درمان عود کنند.

بسیاری از عفونت های قارچی سطحی تنها با یک درمان ضد قارچی موضعی برطرف می شوند، اما برخی موارد ممکن است به درمان ضد قارچ خوراکی نیاز داشته باشند. افراد مبتلا به عفونت های قارچی جدی ریه و سیستمیک به داروهای خوراکی و گاهی وریدی نیاز خواهند داشت. انتخاب و استفاده از ضد قارچ ها براساس تجربه پزشک مراقبت های بهداشتی، نتایج کشت قارچ و نتایج آزمایش حساسیت در صورت انجام است.

طول درمان بسته به نوع، محل و ماندگاری عفونت متفاوت است. برای مثال، عفونت های مخمر واژن ممکن است فقط به چند روز درمان نیاز داشته باشند ، در حالی که عفونت های قارچی پوست ممکن است چند ماه طول بکشد. عفونت های سیستمیک ممکن است به مدت دو سال به درمان مداوم نیاز داشته باشند تا برطرف شود و در برخی موارد، افرادی که دارای سیستم ایمنی سرکوب شده هستند ممکن است نیاز به درمان با درمان نگهدارنده تا آخر عمر خود داشته باشند. گاهی اوقات، ممکن است جراحی برای از بین بردن توده های قارچی لازم باشد.

داروهای ضد قارچ خوراکی و موضعی

عفونت های قارچی به طور معمول با داروهای ضد قارچ درمان می شوند، معمولا داروهای ضد قارچ مستقیماً در ناحیه آسیب دیده استفاده می شوند (که به آن ها داروهای موضعی گفته می شود). داروهای موضعی ممکن است شامل کرم، ژل، لوسیون، محلول یا شامپو باشد. داروهای ضد قارچ نیز ممکن است خوراکی باشند. پس برای درمان عفونت های قارچی چندین راه در پیش دارید.

جلوگیری از ایجاد دوباره محیط کشت مناسب

علاوه بر داروهای خوراکی و موضعی، می توان با خشک نگه داشتن مناطق آسیب دیده مانند استفاده از پودرهاث مخصوص رطوبت اضافی را از بین برد و یا با پوشیدن کفش های رو باز، جریان هوا را بیشتر کرد تا قارچ ها نتوانند رشد کنند.

 

شایع ترین علائم عفونت های قارچی چیست؟

  •  خشکی و زبری پوست
  •  بروز خونریزی در پوست
  • وجود ضایعات پوستی به شکل مختلف و در بیشتر موارد به شکل دایره در اندازه های مختلف
  • تیره شدن و قرمزی پوست
  • پوسته پوسته شدن و سفید شدن پوست
  • خارش شدید پوست

قارچ پوستی در ورزشکاران

پای ورزشکاران یا قسمت هایی از بدن آن ها که بیشترین تعرق و کمترین میزان برخورد با هوای آزاد را دارد، می تواند در صورت رعایت نکردن اصول بهداشت فردی دچار قارچ شود. عفونت پای ورزشکاران را به اصطلاح tinea pedis می نامند. این نوع قارچ در محل های گرم و مرطوب مانند: کفش، جوراب،  استخرهای شنا، رختکن، دوش و وسایل عمومی موجود برای استخرها یافت می شود. این نوع قارچ ها اغلب در تابستان و در آب و هوای گرم و مرطوب بروز می کنند. عارضه ی قارچ پای ورزشکار؛ بیشتر در افرادی که کفش تنگ می پوشند، جوراب عرق کرده خود را عوض نمی کنند و از حمام و استخر عمومی استفاده می کنند احتمال بروز بیشتری دارد.

علائم قارچ در پای ورزشکاران

علائم پای ورزشکار در افراد مختلف متفاوت است. ممکن است داشته باشید:

  • برداشته شدن لایه ی رویی پوست یا به اصطلاح پوسته پوسته شدن و ایجاد ترک
  • تاول
  • قرمز شدن و حساسیت پوست
  • خارش
  • سوزش

انواع قارچ پوستی ورزشکاران بر اساس محل و نوع بروز

  • بین انگشتی

به این مدل، عفونت قارچی بین انگشت پا نیز گفته می شود. بیشتر افراد مبتلا به قارچ tinea این فرم را در پوست خود بروز می دهند. قارچ بین انگشتی، بین دو انگشت شست پا و انگشت دوم رخ می دهد. این عفونت می تواند به کف پای نیز گسترش یابد و با پوسته پوسته شدن نمایان می شود.

  • موکاسین

این فرم می تواند با تحریک، خشکی، خارش یا پوسته پوستی شروع شود. با گذشت زمان، پوست شما ممکن است ضخیم شده و ترک بخورد. این عفونت می تواند کل کف پای شما را درگیر کند و تا مچ و ساق پا هم کشیده شود.

  • وزیکولار 

این فرم از نادرترین نوع بروز قارچ در پای ورزشکاران است. این عفونت معمولا با شیوع ناگهانی تاول های پر از مایع، اغلب در کف پا شروع می شود. همچنین می توانند بین انگشتان پا، روی پاشنه پا یا مچ و ساق پا دیده شود.

عوارض کفش پاشنه بلند
مشاهده
نگران نباشید، اگر زمان زیادی کفش می پوشید و فعالیت زیادی دارید و یا از استخرهای عمومی استفاده می کنید نباید با کوچک ترین علائم سیستم ایمنی خود را دچار استرس و نگرانی کنید. تمام خارش ها و پوسته پوسته شدن های پا ناشی از قارچ نیست. در هنگام مراجعه به پزشک؛ قسمتی از ناحیه ی دارای مشکل توسط پزشک نمونه برداری می شود و با معاینات دقیق تر می توان به طور قطع در مورد ناحیه نظر داد. 

درمان قارچ های پای ورزشکاران

برای جلوگیری و درمان این دسته از قارچ ها، سعی کنید از دوش گرفتن در مکان های عمومی اجتناب کنید، صندل بپوشید و هر روز به نظافت پاها بپردازید.

 

معمولا افرادی که این نوع بیماری پوستی رنج می برند شکل بیماری گسترده تر است در این افراد علاوه بر این که رنگ پوست تیره ایجاد می شود و این تیرگی به پوست های اطراف نیز گسترش پیدا می کند.

مناسب ترین روش های پیشگیری از بیماری های قارچی پوست

  • بهتر است تا بعد از هر استحمام بدن را کاملا خشک کنید
  • بهتر است تا لباس های تنگ با الیاف مصنوعی را نپوشید
  •  کفش بدون جوراب نپوشید سعی کنید تا همیشه جوراب های نخی بپوشید.
  • درون جوراب ها و کفش هایتان بهتر است تا پودر بچه بریزید.
  • هر روز پاهایتان را بشویید و حتما خشک کنید.
  •  از حوله، شانه و برس مخصوص خودتان استفاده کنید
  •  ملحفه و رو بالشتی خودتان را مرتب بشویید
  •  از دمپایی پلاستیکی در استخر های شنا استفاده کنید و پابرهنه نباشید
  •  برای جلوگیری از عفونت قارچی پای ورزشکار هر ۲ تا ۳ روز یک‌بار کفش‌های خود را عوض کنید.
Product query unexpected return: Internal Server Error

انواع عفونت های قارچی پوست و درمان آن

هر قسمتی از بدن که در معرض رطوبت و گرما باشد، ظرفیت ابتلا به قارچ پوستی و خارش و عوارض ناشی از آن را دارد همان طور که در تعریف قارچ پوستی گفتیم این قارچ ها می‌تواند بر روی سطح پوست، یا به شکل درون جلدی نیز ظاهر شوند. برخی از عفونت های قارچی شایع عبارت هستند از:

بیماری قارچ پوستی خارش ران :

نوع دوم از قارچ های شایع در پوست یک عفونت شایع پوستی است که بوسیله یک نوع قارچی به نام tinea ایجاد می ‌شود و به نام tinea cruris شناخته می ‌شود. مناسب ترین مکان برای رشد این قارچ مناطق گرم و مرطوب بدن مانند اندام تناسلی، بخش ‌های داخلی ران و باسن است که این بیماری بیشتر در تابستان و یا در آب و هوای گرم و مرطوب رخ می‌ دهد. اغلب به شکل حلقه خاشی قرمز بر روی ناحیه ظاهر می ‌شود.

راه درمان

بهتر است تا نقاطی که در معرض رطوبت هستند را با یک حوله پاک شستشو و خشک نگه دارید. و سپس از کرم ، پودر یا اسپری ضد قارچ برای رفع قارچ استفاده کنید مناسب ترین راه برای رهایی از این بیماری پوستی این است که رابه طور روزانه لباس ها – به خصوص لباس زیر خود را تعویض کنید.

عفونت قارچی کرم حلقوی:

یک عفونت قارچی پوستی شایع که به نام tinea corporis شناخته می‌شود. بسیاری از افراد ممکن است تا زمانی که پزشک نام این نوع قارچ را می گوید تصور کنند که نوعی کرم است اما این طور نیست و برخلاف نامش یک کرم نیست بلکه یک عفونت قارچی پوستی که متاسفانه می‌تواند در هر جایی از بدن و به شکل دایره‌ای، قرمز و صاف  ظاهر شود علاوه بر قرمزی پوست می تواند این بیماری می تواند به شکل پوسته پوسته شدن همراه است.

راهنمای کامل لیپوساکشن (پیکر تراشی)
مشاهده

راه درمان

مناسب ترین درمان برای این نوع قارچ پوستی کرم حلقوی مصرف داروهای ضد قارچ است که توسط پزشک توصیه می شود. ترکیبات این نوع پماد های ضد قارچ می تواند به خوبی از پس بسیاری از عفونت‌های قارچی برآید.

قارچ پوستی عفونت مخمری :

یکی از عفونت ‌های مخمری پوست که به نام کاندیدیاز پوستی نیز شناخته می شود، باعث بروز قرمزی، پوسته پوسته شدن و خارش پوستی می‌شود. نکته مهم در رابطه با این ویروس این که این عفونت‌ های مخمری مسری نمی باشد.

Product query unexpected return: Internal Server Error

راه درمان

در این نوع بیماری پوستی نوع درمان بسته به نوع عفونت دارد. از آن جایی که عفونت‌ های پوستی با کرم های دارویی به خوبی قابل درمان هستند. از این رو ممکن است تا برای رفع عفونت‌ های شدید یا بروز عفونت در فردی که سیستم ایمنی ضعیفی دارد، درمان با دارو های ضد قارچ بسیار اهمیت دارد.

چه کسانی در معرض عفونت قارچی هستند؟

  •  آن دسته از افرادی که دچار اختلالات ایمنی
  •   بیمارانی که برای درمان تحت شیمی درمانی قرار دارند
  •  افراد مبتلا به ایدز
  •  در افرادی که حیواناتی نظیر گربه و سگ یا پرنده در خانه نگهداری
  •  افرادی که دچار دیابت هستند شرایط رشد قارچ ها، در این افراد بیشتر است
  • بیمارانی که تحت درمان طولانی ­مدت با کورتون قرار دارند
  •  مبتلایان به بعضی انواع سرطان
  •  افرادی که برای درمان مجبور به مصرف آنتی­بیوتیک هستند
  •  رطوبت و تعرق مناسب ترین علت برای رشد و تکثیر قارچ است از این رو بیشتر خانم­ها بیشتر دچار قارچ پوستی در زیر بافت پستان و در منطقه تناسلی به ویژه ناحیه واژینال و بین چین­های اطراف کشاله ران هستند.

 

درمان­ های خانگی  مناسب برای قارچ پوستی

معمولا ساده­ترین اقدامی که برای مقابله با قارچ پوستی بسیار مناسب است استفاده از راهکارهای طبیعی است.

Product query unexpected return: Internal Server Error
سیر:

این بد بوی بی خاصیت یکی از معروف ­ترین خوراکی­هایی است که بیشترافراد از ان  برای درمان انواع عفونت ها استفاده می کنند از این رو ترکیب سیر و روغن زیتون یا نارگیل به شکل خمیر برای بهبود قارچ می تواند که بسیار مناسب باشد

سرکه سیب:

سرکه سیب خاصیت های میکروب کشی و ضد ویروسی بسیاری را دارد که یکی دیگر از علت های محبوبیت این سرکه خاصیت ضدقارچی آن است از این رو  برای درمان قارچ با سرکه سیب باید پنبه را با محلول آغشته کرده و آن را روی محل مورد نظر قرار دهید.

روغن نارگیل:

یکی از مناسب ترین روغن هایی که برای رفع سلول های قارچی بسیار مناسب است روغن نارگیل می باشد زیرا اسیدهای چرب موجود در روغن نارگیل می تواند تا سلول­های قارچی را از بین ببرد. از این رو این روغن در کنار تمام خواص شگفت­ انگیزی که دارد می­تواند درمان موثری برای افراد مبتلا به عفونت­ های خفیف پوستی باشد.

زردچوبه:

درباره خواص شگفت انگیز جادویی ترین ادویه دنیا باید بگوییم که این ادویه ­بسیار خاصیت  ضدالتهابی دارد و  مصرف آن چه به صورت موضعی و چه خوراکی موجب بهره بردن از خواص آن می شود بهتر است تا برای درمان قارچ پوستی آن را با آب یا روغن نارگیل مخلوط کرده و خمیر به دست آمده را روی محل مورد نظر قرار داد.

آلوئه ­ورا:

این گیاه با دارا بودن خاصیت ضدویروسی، ضدقارچی و ضدباکتری یکی از بهترین گزینه ­ها برای درمان عفونت قارچی است که افراد نتایج مناسبی را از این گیاه گرفته اند.

این مطلب در بخش تحریریه سایت ایرانوس گردآوری شده و استفاده از آن برای اهداف غیر تجاری و با قید نام منبع بلامانع است.

filimo
خرید عطر و لوازم آرایشی بهداشتی
قیمت عالی
فروشگاه اینترنتی ایرانوس کاملترین مرجع تخصصی عطر و ادکلن و لوازم آرایشی بهداشتی در ایران است.